Aftrap van het seizoen! Opening van de site.

55 jaar! Dat is nogal een periode. Reden voor een feestje en reden voor de lancering van onze nieuwe site. Op 27 oktober 1967 werd tijdens de eerste ledenvergadering in café de Fijnproever een nieuwe Karnavalsvereniging opgericht. De krant schreef er zelfs over: “Na de rondvraag werd door ’n ferme klap met de voorzittershamer (tijdelijke bierfles) het bestaan van “De Fènpruuvers” een feit”.

Karnavalsvereniging de Fènpruuvers. K.V. inderdaad, omdat carnaval toen nog met een K mocht (al werd het meestal al met de C geschreven). Die K stond symbool voor een andere aanpak. Zo hadden wij (redelijk uniek voor die tijd) vanaf het allereerste begin minstens één vrouw in het bestuur. Wij voelden ons een tikje eigenwijs en vooruitstrevend. En dat zijn we al die jaren ook wel gebleven. Van een vriendenclub die dezelfde stamkroeg had (café de Fijnproever) tot een vereniging die niet meer weg te denken is uit carnaval in Kruikenstad. 

Iedere rechtgeaarde carnavalsvierder kent toch die rood-gele kielen met op de achterkant die groene narrenkap? Iedere carnavalsvierder heeft zich wel eens vergaapt aan onze grote wagens die jaarlijks mee rijden in d’n Opstoet. En iedere échte carnavalsvierder heeft waarschijnlijk wel eens met tranen over de wangen gelachen om de Leuterèrs in de ton. Het eerste artikel in ons statuut is dan ook dat we actief bijdragen aan het openbare carnaval in Kruikenstad. En dat hebben we nu in ieder geval al 55 jaar vol gehouden. Wat ons betreft komen er nog vele jaren bij.

Zoals dat gaat bij een club mensen die samen iets leuks doen, zijn de verhalen niet allemaal even goed gedocumenteerd en weten wij zelf ook niet meer precies wat nou folklore is, wat nou schromelijk overdreven is, wat nou verbasterd is door het vele doorvertellen en wat nou op waarheid berust. We gaan zelf ook op zoek naar hoe het nou echt zat. In het aankomende jaar willen we jou als bezoeker van deze site meenemen in de rijke geschiedenis van onze mooie vereniging. Aan de hand van verhalen van ooggetuigen: ereleden, voorzitters, noeste harde werkers in de diverse commissies, muzikanten, hulp Sinterklazen en vele anderen, schetsen  we een beeld. Niet alleen van onze vereniging, maar meteen ook van de afgelopen 55 jaar carnaval in Kruikenstad. Daarom is deze site en zijn de verhalen die er op komen te staan voor iedereen die zich ‘Unne echte Kruik’ noemt, hopelijk interessant. 

We hopen jou als lezer met interessante content, mooie verhalen, leuke weetjes en grappige quizzen te boeien, zodat je snapt hoe wij Karnaval vieren. Carnaval met K inderdaad, zoals het ooit bedoeld was.

Noot van de redactie: heb jij nou nog een interessant verhaal, een legende, een overlevering of een interessante wetenswaardigheid voor onze vereniging die op deze site niet mag missen, neem dan contact met ons op via 55jaor@fenpruuvers.nl

Delen:

Laatste nieuws

Ludo van Vliet Opperleuterèr 2023

Op zaterdag 21 januari 2023 vond in de Concertzaal van Schouwburg en Concertzaal Tilburg het 47ste Leuterconcours plaats. Wat hebben we gelachen! Patrick Schijvens, Ludo

Onze Steunpilaren!

T’is feest bij K.V. de Fènpruuvers en daarom vieren we dat op 11 en 12 februari met een feestweekend in en om ’t Elfde Gebod.

Wie jarig is trakteert!

Tijdens ons 55 jarig jubileumfeest op 11 en 12 februari trakteren we jullie op optredens van paar geweldige artiesten! Met op zaterdag vanaf 20.00 uur